2013-ban minden uniós forrás gazdára talál

2013-02-07 10:29
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2013-ra vonatkozó tervei szerint már idén az uniós keret teljes lekötésével számol az intézményrendszer. A pályázatok nyerteseivel együttműködve az NFÜ a kifizetések további gyorsításán dolgozik, hogy a sokszor csúszásba került projekteket időben sikerüljön megvalósítani. Ez azért is különösen fontos, mert ma Magyarországon a települések 98%-át érinti valamilyen uniós fejlesztés.

A tervek szerint idén a rendelkezésre álló 2007-13-as teljes keret még fennmaradó részére, összesen 289 milliárd forintra hirdet pályázatokat az NFÜ. A cél az, hogy ez már 2013 első negyedévében teljesüljön. Ebben az évben az Ügynökségnek 1197 milliárd forintot kell odaítélnie a nyertes pályázóknak, amellyel a 2007-13-as programozási időszak összes forrása lekötésre kerül, azaz 100%-ban gazdára találnak az uniós pénzek. Az NFÜ-nek továbbá több mint 1500 milliárd forintot szükséges ebben az évben kifizetnie ahhoz, hogy biztonságosan, a források teljes felhasználásával eljussanak a pénzek a magyar pályázókhoz.

A fenti tervek nem megalapozatlanok annak tudatában, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a 2012-es évben kiemelkedő eredményeket tudott elérni. Az NFÜ a programozási időszak végéhez közeledve jelentős célokat tűzött maga elé és azokat tavaly szinte kivétel nélkül teljesíteni tudta. Az elmúlt évben, a terveket meghaladóan, összesen 906 milliárd forint értékben jelentek meg pályázati és kiemelt felhívások. A megítélt támogatások összege elérte az 1641 milliárd forintot, amely mintegy 82 milliárd forinttal túlteljesítette a tervezett célkitűzést. Ezzel nemcsak, hogy elérte az NFÜ az éves tervében meghatározott törekvéseit, hanem túl is szárnyalta azokat.

Az uniós források célba juttatása az egyik legfontosabb feladat, amellyel kapcsolatban sok kritika érte az Ügynökséget a tavalyi évben. A tények azonban azt mutatják, hogy a folyamatos egyszerűsítéseknek és fejlesztéseknek köszönhetően az elmúlt évben a kifizetések értéke elérte a 1043 milliárd forintot. Magyarország uniós csatlakozásának elmúlt 8 évében soha ekkora összegű támogatás nem jutott el a pályázókhoz. 2012-ben az intézmény több forrást fizetett ki, mint az uniós ciklus első három és fél évében összesen. Az intézményrendszer a kifizetések további gyorsításán dolgozik együttműködve a pályázatok nyerteseivel, hogy a sokszor csúszásba került projekteket időben sikerüljön megvalósítani.

2012 végén rekord összegű, összesen közel 250 milliárd forintot sikerült eljuttatni a projektgazdáknak, amely alátámasztja azt, hogy az intézményrendszer képes menedzselni az uniós források akár ilyen mértékű kifizetését is. Magyarország ezzel a teljesítményével a 2007-2013 uniós periódusban az 5. legtöbb forrást hívta le a 27 tagállam közül.

A fenti eredmények eléréséhez szükség volt a pályázati rendszer jelentős átalakítására és folyamatos fejlesztésére. A pályázók és kedvezményezettek adminisztratív terhei számottevően csökkentek a támogatások bírálati határidejének, valamint a papír alapú ügyintézés mértékének csökkentésével. Egyszerűbb beszámolók, rövidebb pályázati adatlapok jellemzik az új rendszert. Csupán az adminisztratív terhek csökkentésével nagyságrendileg 3,3 milliárd forintot sikerült megspórolnia az intézményrendszernek.

További egyszerűsítés volt az elektronikus értesítések bevezetése, amellyel a kedvezményezettek a pályázataikkal kapcsolatos döntésekről azonnal információhoz juthattak. 2012-ben több százezer értesítés került kiküldésre, amelyeknek több mint a fele 24 órán belül elért a projektgazdákhoz. Ez nagyságrendekkel gyorsabb a korábbi, hagyományos papír alapú kézbesítés 5-7 napjához képest és jelentős költségcsökkentő tényező is. Újítás volt az is, hogy a szállítók közvetlenül – nem csak a kedvezményezetteken keresztül - igényelhetnek előleget az NFÜ-től. Ennek köszönhetően a 2012 második felében lezajlott közbeszerzések alapján mintegy 100 milliárd forintos nagyságrendben kerülhet sor szállítói előleg kifizetésre a közeljövőben.

A 2007-2013-as uniós keret teljes lehívásához a korábbi intézkedésre építve szükség van az intézményrendszer és a pályázók még szorosabb összefogására annak érdekében, hogy a megítélt pénzekből megvalósulhassanak a pályázók elképzelései és Magyarország le tudja hívni az uniós forrásait. Az NFÜ ezért a kitűzött célok eléréséhez - a pályázókkal folyamatosan együttműködve - tovább szeretné gyorsítani a források kihelyezését és 2013-ban is számtalan újítás bevezetését tervezi. forrás: nfü

Forgalmazott márkák
  • алмазная резка бетона АлмазБур
  • алмазное сверление железобетона STENOREZ
  • стена плача
  • изготовление значков, магнитов, объемных наклеек на заказ здесь
  • изделия из дерева РосЛес
  • лаборатория стекла Soglassie
  • ремонт квартир СтройСила
  • алмазная резка бетона АлмазБур
  • алмазное сверление железобетона STENOREZ
  • стена плача
  • изготовление значков, магнитов, объемных наклеек на заказ здесь
  • изделия из дерева РосЛес
  • лаборатория стекла Soglassie
  • ремонт квартир СтройСила