Elképesztő növekedés - A napelemek már a spájzban vannak?

2014-10-19 20:58
Úgy tűnik, hogy jó pár év csúszással ugyan, de hazánkban is egyre inkább terjednek a háztartási méretű erőművek, annak ellenére, hogy érdemi állami támogatási programra ezen a területen eddig nem igazán lehetett építeni. A napelemek használata például iszonyatos gyorsasággal növekedett az elmúlt 2-3 évben, de még így is hatalmas tér van a megújuló energiák használatának további bővüléséhez.

Mint ismeretes, a hazai energiaellátás még mindig nagymértékben épít a hagyományos, centralizált energiaellátási rendszerekre, amelyek lényeg, hogy nagykapacitású erőművek termelik meg a villamos energiát, amely ezt követően az átviteli és az elosztó hálózaton keresztül jut el a távoli fogyasztókhoz.

A megújulók megjelenésével ezzel szemben Európában egy olyan új trend kezd kibontakozni, amelyben a háztartások maguk is szerepet vállalnak az energiatermelésben, így napelemekkel vagy kisebb szélkerekkel fedezik az áramszükségletük egy részét. A hőellátásban ezek párjaként szintén találkozhatunk különböző típusú hőszivattyúkkal, illetve napkollektorokkal. A megújulók használata kulcselemét képezi az EU energia- és klímapolitikájának, míg a háztartási egységek használata jelentősen csökkenti a hálózati szállításból eredő veszteségeket, és az adatott felhasználó számára az energiabiztonságot is jelentősen növeli.

Az EU nyugati részén az állami programoknak köszönhetően főként a napelemek használata növekedett nagymértékben. A technológia egyik leginkább elhivatott használója Németország, de Spanyolországban és Olaszországban is nagyon komoly napelem-kapacitások épültek ki. Ezek a fejlesztések főként az attraktív állami támogatási programokra vezethetőek vissza, amelyek egyrészről iparpolitikai szempontokra, másrészről pedig klímapolitikai célokra épültek. Ezzel párhuzamosan azonban a napelemek gyártási technológiája is dinamikusan fejlődött, aminek köszönhetően már támogatási programok híján is egyre inkább elérhetővé válnak ezek az eszközök.

Magyarországon az elsők között multinacionális cégek kezdtek jelentősebb napelem-telepítésekbe. Így például több Tesco áruházak környékén láthatunk napelemes rendszereket, de olyan iparvállalatok is, mint a svájci ABB is telepített már saját gyáregységének tetejére napelemeket. Az állami és önkormányzati érdekeltségek számára az elmúlt években rendelkezésre állt pályázati forrás, tavaly például a Magyar Honvédség jelentette be, hogy nyolc helyszínen összesen tíz háztartási méretű napelemes kiserőművet létesítene.

A napelemek árának esésére alapozva hazánkban is egyre több vállalkozás kezd bele napelemes rendszerek értékesítésébe, és már célzott kedvezményes hitelek rendelkezésre állnak, amennyiben valaki külső finanszírozást is igényben venne a saját rendszere kiépítéséhez.

Robbanásszerű növekedés

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2008 óta vezet statisztikát a hazai háztartási méretű kiserőművek alakulásáról. E szerint 2011-ben elindult valami a hazai piacon, ugyanis azóta évről-évről 3-4-szereződik a hazai háztartási méretű kiserőművek (HMKE) száma. Itt egyébként fontos hangsúlyozni, hogy a hivatalos méretkategóriába egy átlagos háztartás igényének többszörösét is elérő kapacitású egységek is beletartoznak, vagyis az elnevezéstől függetlenül számos vállalati-önkormányzati rendszert is ezek között tartanak számon.

A MEKH statisztikája szerint, míg 2008-ban összesen kb. 120 háztartási kiserőmű kapcsolódott kisfeszültségű hálózatra Magyarországon, addig 2013 végén már több mint 4900 ilyen egységet tartottak számon. Ezeken belül meghatározó súllyal bír a napenergia, a tavalyi év végén a háztartási erőművek 98,5%-a alapult napelemes (PV) megoldásra. 

Elképesztő növekedés - A napelemek már a spájzban vannak?


A beépített kapacitások tekintetében szintén hasonló bővülést lehetett megfigyelni, a háztartási erőművek összteljesítménye 2008 és 2013 között 64-szeresére növekedett, amivel mára már meghaladja 32 MW-ot. A napenergia e tekintetben is tartolt az elmúlt években, az utolsó adatok szerint a háztartási méretű kiserőművi kapacitások 97%-a kötődik fotovoltaikus rendszerekhez. 

Elképesztő növekedés - A napelemek már a spájzban vannak?


Az adatokból az is látszik, hogy az elmúlt években jelentősen növekedett az átlagos, egy napelemes rendszerre eső kapacitás mérete. Míg a 2010 előtti időszakban 3 kW körül volt az átlag, addig az elmúlt két évben már 6,5 kW-ra emelkedett az egy rendszerre jutó átlagos teljesítmény. 

Elképesztő növekedés - A napelemek már a spájzban vannak?


A fent vázolt jelentős növekedés ellenére a napenergia hasznosítása még mindig gyerekcipőben jár Magyarországon, tavaly a hazai áramfogyasztás kb. 0,01%-a mögött volt napelemes rendszer. A technológia használatának további dinamikus fejlődését nagyban segítenék az állami támogatási programok és egy kedvezőbb szabályozási környezet, de addig is a napelemek elmúlt években tapasztalt áresése mindenképpen segíti a hazai piac fejődését, ami által egyre több magyar háztartás is a nyugati trendekkel összhangban egyszerű fogyasztóból "termelő-fogyasztóvá" válhat.  forrás: portfolio.hu

Forgalmazott márkák
  • алмазная резка бетона АлмазБур
  • алмазное сверление железобетона STENOREZ
  • стена плача
  • изготовление значков, магнитов, объемных наклеек на заказ здесь
  • изделия из дерева РосЛес
  • лаборатория стекла Soglassie
  • ремонт квартир СтройСила
  • алмазная резка бетона АлмазБур
  • алмазное сверление железобетона STENOREZ
  • стена плача
  • изготовление значков, магнитов, объемных наклеек на заказ здесь
  • изделия из дерева РосЛес
  • лаборатория стекла Soglassie
  • ремонт квартир СтройСила