Nincs több mellébeszélés - Brüsszel újraszabályozza a zöldenergia támogatást

2014-05-29 20:05
Az Európai Bizottság döntése alapján 2017-től változik a megújuló-energetikai iparág támogatási szabályozása. A kötelező átvételi árak helyét a versenytárgyalás és az árkiegészítés veheti át, amely elsősorban a hosszútávra tervező, jelentős szakmai know-how-val bíró cégeknek kedvez majd. A piaci alapokra helyezett új támogatási rendszer áttételesen a szabályozói kockázatokat is csökkenti.

Két és fél év múlva, 2017. január 1-től valamennyi új megújulóenergia-termelő csak versenytárgyalásos úton kaphat állami támogatást működéséhez. Az Európai Unió új támogatási szabályozás megalkotására ösztönző iránymutatásának célja, hogy fokozatosan kivezettesse a piaci versenyt torzító támogatási formákat – köztük a kötelező átvételi rendszert – az európai megújuló-energetikai iparágból.

Az Európai Bizottság által április 9-én elfogadott, 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapiaci és környezetvédelmi állami támogatásokra vonatkozó iránymutatása összességében az idén július 1-től lép hatályba. A dokumentum azokat az alapelveket rögzíti, amelyek alapján az EB 2014 júliusától az energetikai iparág szereplői számára nyújtott állami támogatásokat értékeli majd. Vagyis: a dokumentumban foglalt alapelvek szerint kell kialakítani az új nemzeti támogatási struktúrákat is.


Egy korszak alkonya - egy újabb hajnala

Fotó: Siemens
Az irányelv passzusai fokozatosan lépnek hatályba, de a 2015 elejétől 2016 végéig tartó átmeneti időszakban a tagállamok már kötelesek lesznek megkezdeni a versenytárgyalásos eljárás alkalmazását az új megújuló-energetikai fejlesztések esetében. Az ebben az időszakban induló beruházások legalább 5 százalékának esetében már kötelező lesz az új elvek mentén dönteni a támogatásokról.

Az átállás időszakában fontos dátum lesz 2016. január 1-je. Ekkortól az újonnan induló projektek kivitelezői már kötelezően a versenypiacon értékesítik a megtermelt villamos energiát, és a piaci ár kiegészítésére kapnak majd árkiegészítést, árprémiumot. A másik fontos változás, hogy ekkortól a megújulóenergia-termelő vállalkozások is részt kell vegyenek a rendszer egyensúlytartásában, azaz az időjárásfüggő erőművek tulajdonosai is kénytelenek lesznek viselni a kiegyenlítő energia költségeit, gondoskodni a termelésingadozás szabályozásáról.

A Bizottság döntésének és az iránymutatásnak nincs visszamenőleges hatálya, tehát azok a vállalkozások, amelyek még a régi rend szerint kezdik meg működésüket, továbbra is a mostani támogatási rendszer szerint üzemelnek majd.

Ifj. Chikán Attila (a több megújuló alapon termelő erőművet működtető ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója) szerint az új rendszerre történő áttérés két területen hoz gyökeres változást a piacon. Egyrészt visszafogja az elmúlt évtizedben a környező országokban is tapasztalt túlzott beruházási boomokat, összességében mérsékli a szabályozási kockázatokat. Másrészt viszont az új rendszer várhatóan kiszűri majd a ”szerencsevadászokat” a piacról, ami a hosszútávon tervező, stratégiájukat erre építő cégeknek kedvez majd.

Ezeket a határvonalakat nem kifejezetten az itthoni viszonyokra határozták meg, ugyanakkor megfelelő hazai szabályozói hozzáállással a magyarországi viszonyoknak megfelelő és az itthoni energiapiaci szereplőket segítő támogatási rendszer alakítható ki – mondta Ifj. Chikán Attila. forrás: hvg.hu

Forgalmazott márkák
  • алмазная резка бетона АлмазБур
  • алмазное сверление железобетона STENOREZ
  • стена плача
  • изготовление значков, магнитов, объемных наклеек на заказ здесь
  • изделия из дерева РосЛес
  • лаборатория стекла Soglassie
  • ремонт квартир СтройСила
  • алмазная резка бетона АлмазБур
  • алмазное сверление железобетона STENOREZ
  • стена плача
  • изготовление значков, магнитов, объемных наклеек на заказ здесь
  • изделия из дерева РосЛес
  • лаборатория стекла Soglassie
  • ремонт квартир СтройСила