Százmilliókon segíthet a napenergia

2014-06-02 22:03
Az elmúlt 30 év legnagyobb sikerét aratták az ellenzéki erők az indiai választásokon. Az alsóházi többségtől elemzők és piaci szereplők az indiai reformok folytatását remélik. Az új kormánypárt választási programjában többek között energetikai fejlesztéseket ígért, melynek keretében több száz millió emberhez juttatnák el az elektromos áramot. Az indiai hálózati adottságokat tekintve a program egyik nyertese a napenergia-szektor lehet, mely a következő években a globális napenergia-piac egyik növekedési motorja lehet.

Megvan a többség, jöhetnek a reformok

A világ legnépesebb országában április 7-én kezdődött a kilenckörös parlamenti választás, melyen elsöprő, az utóbbi 30 év legnagyobb sikerét aratták az alsó házban a korábban ellenzéki Bharatiya Janata Party (BJP) és szövetségesei, megszerezve a stabil kormányzáshoz szükséges szavazatok többségét. Az új kormánypárt illetve miniszterelnök, Narendra Modi sikerének a befektetők is örültek, az ország meghatározó részvényindexe (BSE 100) illetve a rúpia is erősödött.

Szakértők szerint az új kormánypárt váratlan sikerében fontos szerepet játszott az utóbbi években megakadt reformfolyamat illetve a gazdasági növekedés lassulása. Modi választási programjában rendkívüli lépéseket ígért: többek között a közút és a vasúthálózat fejlesztésére illetve az energetikai rendszer korszerűsítésére és bővítésére tett ígéretet.

Fontos szerepet kapna a napenergia

Az új kormány energia politikájának egyik nem titkolt célja, hogy 2019-re minden háztartásba be legyen vezetve az elektromos áram. Egyes becslések szerint az 1,2 milliárd lakosú Indiában jelenleg mintegy 400 millió ember él elektromos áram nélkül. Egy főre vetítve az országban előállított áram mennyisége a BRIC-országok tekintetében messze Indiában a legalacsonyabb. 

Százmilliókon segíthet a napenergia


Az 5 éves terv megvalósításában Modi fontos szerephez juttatná a napenergiát. Az új elnök úttörő szerepet vállalt az általa korábban évekig irányított Gujarat régió fejlesztésében, ahol többek között agresszíven támogatta a megújuló energiák térnyerését (pl.: kötelező átvételi árakat vezetett be, csatornák felé napelem parkokat telepített.) Modi gujarati politikájának köszönhetően, a régió az ország teljes napenergia-kapacitásának mintegy harmadát tudhatja magáénak. 

Százmilliókon segíthet a napenergia
Forrás: Greenpeace International


Mekkora a jelenlegi piac?

Bár a BP egyelőre nem publikálta 2013-as statisztikáit, 2012 végén közel 1,2 GW-nyi napenergia-kapacitással rendelkezett a távol-keleti ország. 2014. március végén pedig már több mint 2,6 GW hálózatra kötött illetve további közel 200 MW hálózaton kívüli (off-grid) napenergia-kapacitás volt az országban. 

Százmilliókon segíthet a napenergia


India a 2010. január 11-én elindított program keretében 2022-re 20 GW-ra tervezi növelni a hálózatra kapcsolt napenergia-kapacitását, mellyel a világ egyik vezető szolárhatalmává válna. A listát jelenleg Németország vezeti (mintegy 36 GW beépített kapacitás) de a kínai (2013-ban több mint 11 GW-t telepítettek), a japán (2013-ban 6,9 GW) és az amerikai (tavaly 4,8 GW) kapacitások is óriási tempóban bővülnek.

Kitörési pont lehet a napenergia, de ...

A napenergia mellett szólhat, hogy az ország elektromos hálózata jelentős hálózati veszteséggel üzemel (gyenge minőség, áramtolvajok), ez a probléma azonban a decentralizált naperőművekkel részben orvosolható, így olyan területek számára is biztosítani lehet az egyre olcsóbb energiát, melyek eddig nem csatlakoztak a hálózathoz. Ráadásul India földrajzi adottságai is igen kedvezőek, a földet érő horizontális sugárzás (szórt és közvetlen) négyzetméterenkénti értéke az egész ország területén jóval magasabb, mint a jelenleg legnagyobb beépített kapacitással rendelkező Németországban. 

Százmilliókon segíthet a napenergia


Számos iparági szakértő azonban aggodalmát fejezte ki azzal a javaslattal kapcsolatban, mely büntetővámot vetne ki amerikai, kínai, maláj és táj napenergetikai termékek importjára, ugyanis a javaslat elfogadása drágítaná a napelemeket, mely végül visszavetné a piac növekedését.

Mit jelent(het) a gyártóknak India?

Az indiai piac egy újabb motorját jelentheti a globális napenergia-piacnak, melyből nemcsak a fogyasztók profitálhatnának, hanem az oda szállító szolárcégek is. Az indiai piacra értékesítő, vezető napelemgyártók árbevételében az itteni értékesítések csupán minimális részt jelentenek (többségük nem is tesz közzé erre vonatkozó adatokat a negyedéves jelentéseikben), ám az értékesítések felfutásával az indiai piac súlya is növekedhet.

A vállalatok látva a globális kereslet óriási növekedését idén kisebb szünetet követően ismét bővítik gyártókapacitásaikat. 

Százmilliókon segíthet a napenergia
forrás: portfolio.hu
 
Forgalmazott márkák
  • алмазная резка бетона АлмазБур
  • алмазное сверление железобетона STENOREZ
  • стена плача
  • изготовление значков, магнитов, объемных наклеек на заказ здесь
  • изделия из дерева РосЛес
  • лаборатория стекла Soglassie
  • ремонт квартир СтройСила
  • алмазная резка бетона АлмазБур
  • алмазное сверление железобетона STENOREZ
  • стена плача
  • изготовление значков, магнитов, объемных наклеек на заказ здесь
  • изделия из дерева РосЛес
  • лаборатория стекла Soglassie
  • ремонт квартир СтройСила