Egymilliárot ad a Kormány a csornai napelem-gyár beruházásához

2014-09-19 09:20
Egyedi kormánydöntés alapján a Magyar Kormány 1 milliárd forintos támogatást nyújt az EcoSolifer Modulgyártó Kft. részére a Csornán épülő napelem-gyár megépítéséhez. A Győr-Moson-Sopron megyei településen gyártott termékek egyedülállóak lesznek a világon, ugyanis hatásfokban jóval meghaladják a piacon most kapható napelemeket. A 2017 elejére elkészülő üzem több mint 200 főnek ad majd munkát, a beruházás összértéke meghaladja a 14,5 Mrd forintot.

Az EcoSolifer 2007-ben alakult napelem-ipari vállalatcsoport, amely jelenleg Svájcban, Magyarországon és Brazíliában van jelen leányvállalataival. Az EcoSolifer Magyarországon állította fel a napelem-technológiai fejlesztési központját, ahol magyar szakemberek vezetésével nemzetközi viszonylatban is kimagasló innovatív tevékenységet végez. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy jóval kevesebb napelem szükséges egy adott családi ház, vagy település energia ellátásához. A cégcsoporton belüli EcoSolifer Modulgyártó Kft. Csornán megépülő gyárában már ezt a technológiát fogják alkalmazni.

A csornai napelem-gyár beruházását 2011-ben jelentették be, s az előkészületi munkák idén nyárra véget is értek, így 2014. június 25-én már megkezdődött a kivitelezés. A mintegy 14,7 Mrd forintból megépülő üzem 2015 második felében kezdi meg működését és a teljes beruházás 2016 év végéig befejeződik. Ennek eredményeként 160 MW éves gyártókapacitású napelemgyár létesül. A csornai gyár jelentős munkáltató lesz a környéken, hiszen több mint 200 főnek ad majd munkát. A Kormány a csornai beruházáshoz 1 milliárd forintos, egyedi kormánydöntésen alapuló támogatást biztosít az EcoSolifer Modulgyártó Kft.-nek, amelynek részleteit sajtótájékoztató keretében jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Dr. Haidegger Ákos ügyvezető igazgató a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a beruházás kapcsán elmondta: "A csornai beruházás azért is jelentős, mert teljesen importfüggetlen, vagyis a felhasznált anyagokat Magyarországon fogják előállítani, ezzel is növelve az üzem közvetett munkahely-teremtő hatását" -

Dr. Haidegger Ákos ügyvezető-igazgató az eseményen elmondta, a megújuló energia nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban. „A csornai beruházás során a piaci igényeket figyelembe véve hosszas előkészület után egy, a jelenleg legkorszerűbb vékonyréteg napelem üzem létrehozása történik majd meg, amely 100 % exportra termel. Kidolgoztunk egy olyan új megoldást, amely a világszerte legnagyobb, kb. 30%-os hatásfok növekedést eredményez, emellett pedig további 30%-al nagyobb elektromos áramtermelésre képes éves szinten.”

A világon egyedülálló napelem-gyári beruházásban rejlő üzleti lehetőségek magas szintű bizakodásra adnak okot, főképpen mivel az utóbbi években a megújuló energiatermelés szerepének erősödését figyelhetjük meg.
forrás: profitline.hu

Forgalmazott márkák
 • алмазная резка бетона АлмазБур
 • алмазное сверление железобетона STENOREZ
 • стена плача
 • изготовление значков, магнитов, объемных наклеек на заказ здесь
 • изделия из дерева РосЛес
 • лаборатория стекла Soglassie
 • ремонт квартир СтройСила
 • алмазная резка бетона АлмазБур
 • алмазное сверление железобетона STENOREZ
 • стена плача
 • изготовление значков, магнитов, объемных наклеек на заказ здесь
 • изделия из дерева РосЛес
 • лаборатория стекла Soglassie
 • ремонт квартир СтройСила