Energia, egyetlen gombnyomásra

2015-01-19 21:26
Berettyóújfalu - A megye legnagyobb naperőműve - A most üzembe helyezett erőmű 240 háztartás évi áramszükségletét tudja biztosítani.

Amikor Muraközi István polgármester az ujjával megérintette a gombot, melynek nyomán napelemekkel termelt áram jutott a rendszerbe, a kijelző 23 kilowattot (kW) mutatott. Ez alapján igencsak pazarló energiatermelőnek lehetne minősíteni egy naperőművet, ám tegyük hozzá, mindez hétfőn szemerkélő esővel párosuló borús időjárásban történt. Egy hajdúszoboszlói vállalkozás Berettyóújfalu határában, a 42-es főúttól nem messze kialakított telephelyén ugyanis a napelemek ideális körülmények között 495 kW teljesítményre képesek.


A kicsi volt a példa


A megye legnagyobb naperőműve üzembe helyezését megelőző helyszínbejáráson Szűcs Norbert projektvezető elmondta, cégük öt évvel ezelőtt alakított ki Hajdúszoboszlón saját szükségletre egy 30 kW-os kiserőművet, s annak sikerén felbuzdulva döntöttek profiljuk szélesítéséről. Ezt követően megnézték, a statisztika szerint, hol a legtöbb a napsütéses órák száma, így jutottak el Berettyóújfaluba, ahol országosan viszonylatban is legtöbbet süt a nap. Rendkívül szerencsésnek mondható a választásuk azért is, mert az E.ON transzformátorállomása szomszédságában tudtak területhez jutni.

Ezzel kapcsolatban Muraközi István polgármester elmondta, a magántulajdonú földterületet át kellett minősíteniük vegyes gazdasági övezetté, hogy a beruházás létre jöhessen. Ezenkívül a cég által majdan fizetett iparűzési adóban érdekeltek még. Hogy ez mekkora összeget tehet majd ki, ahhoz egy számadat, a cég mintegy 20 millió forintos éves bevétellel számol, ami alapján - amennyiben lényegesen nem változik a napenergiával termelt áram átvételi ára –, 9-10 év alatt térülhet meg a beruházás költsége - tudtuk meg a projektvezetőtől.


Nehézkes engedélyeztetés


Ami a 120 milliós támogatással, összesen 300 millió forintos projektet illeti, a cég egy hektár területen 2277 darab napelem-modult helyezett el, melyek egy év alatt 680 Megawattóra energiatermelésre képesek, ez 240 háztartás évi szükséglete. Ám, mint arról Szűcs Norbert beszámolt, már elindították az engedélyeztetést (mivel ez még rendkívül időigényes nálunk) az erőmű 1,8 Megawatt teljesítményre bővítéséhez, amivel az már az ország egyik legnagyobb ilyen létesítménye lesz. És még ez sem a vége, mert terveik szerint összesen 3,5 megawatt termelésre képes erőművet szeretnének a későbbiekben létre hozni. Arra a kérdésre, hogy az idén a napelemekre bevezetett termékdíj milyen mértékben emeli meg a költségeket, a projektvezető azt mondta, mintegy öt százalékkal, ami a beruházási kedvet lényegesen még nem befolyásolja. Sokkal fontosabb ennél az idő, mint tényező, mert az engedélyeztetéssel eltelt egy, és a kivitelezésre fordított fél év alatt is sokat fejlődött a napelemgyártás, azaz mire elkészült a beruházás, már nem a legkorszerűbb és legköltséghatékonyabb modulokkal termelik az áramot. Reméli, ebben a jövőben lesz változás - tette hozzá.
forrás:HBN-ÉP

Forgalmazott márkák
  • алмазная резка бетона АлмазБур
  • алмазное сверление железобетона STENOREZ
  • стена плача
  • изготовление значков, магнитов, объемных наклеек на заказ здесь
  • изделия из дерева РосЛес
  • лаборатория стекла Soglassie
  • ремонт квартир СтройСила
  • алмазная резка бетона АлмазБур
  • алмазное сверление железобетона STENOREZ
  • стена плача
  • изготовление значков, магнитов, объемных наклеек на заказ здесь
  • изделия из дерева РосЛес
  • лаборатория стекла Soglassie
  • ремонт квартир СтройСила