Szédületes tempóban terjed a napenergia

2015-02-18 14:57
Mellélőtt a kínai kormányzat az új napenergia-kapacitások telepítésével, a távol-keleti országban az előzetes adatok szerint a tervezettnél jóval kevesebb új erőművi kapacitást telepítettek. Kína valószínűleg azonban így is a legnagyobb piac volt tavaly is, és várhatóan a következő évben is az marad.
Magasan volt a léc

Hivatalosan is megerősítették, hogy az előzetes számok alapján 2014-ben a világ legnagyobb piacán 10,6 GW új napenergia-kapacitást telepítettek az előző évi mintegy 12 GW-ot követően. A kínai kormányzat az előző évre 14 GW GW-tal számolt. A 10,6 GW-ból 2,05 GW-t jelentenek a kisebb, decentralizált egységek. A tavalyi telepítésekkel a kínai napenergia-kapacitás megközelíti a 30 GW-ot, így idén könnyen lehet, hogy már a listavezető Németországot is utolérik a távol-keletiek. 
Szédületes tempóban terjed a napenergia
Kína 2013-at követően várhatóan a 2014-es adatok alapján is a világ legnagyobb piaca marad az új telepítések tekintetében: a sorban következő két ország, az Egyesült Államok, és Japán, az IHS szerint előbbi közel 7 GW-t, utóbbi több mint 9 GW-t telepített.

Az IHS úgy kalkulál, hogy jövőre Kínában további 14,4 GW-tal bővülhet a napenergia-kapacitás. A helyi hatóság azonban 15 GW telepítésével számol, melyből 7 GW jelentenének a kisebb erőművek. A kínai kormányzat kissé távolabbi tervei más ország számára rendkívül ambiciózusnak tűnhetnek, az utóbbi évek növekedését látva a 2020-ra tervezett 100 GW elérhetőnek tűnik. 
Így támogatják a napenergiát Kínában

Kína 2013. júliusában jelentette be, hogy 2015-ig 35 gigawattra, az akkori mintegy négyszeresére tervezi növelni beépített napenergia-kapacitását. A korábban bevezetett átvételi rendszer keretében az állam 1 jüan/kwh (16 dollárcent) határozta meg az átvételi árakat az ipari erőművek számára. Mivel az ipari erőművek elsősorban a ritkábban lakott ugyanakkor nagyobb szabad területtel rendelkező észak, észak-nyugati régiókba települtek, így a kormány új támogatási rendszer bevezetése mellett döntött tavaly. Ennek keretében 3 zónára osztották az országot: a nyugati régiókban 0,9 (14 dollárcent,) az északiakban 0,95 (15 dollárcent) míg a többi régióban 1 jüanos (16 dollárcent) áron értékesíthetik a megtermelt energiát a termelők. A kisebb, helyi erőművek (distributed) pedig az áramdíj felett bizonyos összegű támogatást kapnak (42 jüan, 7 dollárcent) a központi kormányzattól, továbbá a felesleges áramot a helyi tarifákhoz kötött összegért értékesíthetik a szolgáltatónak. Sőt a megújuló energiák a központi támogatás mellett számos tartományban további támogatásban részesülnek, javítva a beruházók megtérülését.
Mintha valami történt volna

A kínai piac mérete miatt rendkívül fontos jelentőségű a napelem-gyártók számára, melyek részvényárfolyama az utóbbi hónapokban komoly eladói nyomás alá került. Ebben valószínűleg nemcsak a tervezettől elmaradó kínai telepítések, de a nyersolaj árfolyamának látványos zuhanása is szerepet játszhatott (annak ellenére, hogy a kőolaj súlya elenyésző az elektromos áramtermelésben).  forrás: portfolio
Szédületes tempóban terjed a napenergia
forrás: www.canadian.hu
Forgalmazott márkák
  • алмазная резка бетона АлмазБур
  • алмазное сверление железобетона STENOREZ
  • стена плача
  • изготовление значков, магнитов, объемных наклеек на заказ здесь
  • изделия из дерева РосЛес
  • лаборатория стекла Soglassie
  • ремонт квартир СтройСила
  • алмазная резка бетона АлмазБур
  • алмазное сверление железобетона STENOREZ
  • стена плача
  • изготовление значков, магнитов, объемных наклеек на заказ здесь
  • изделия из дерева РосЛес
  • лаборатория стекла Soglassie
  • ремонт квартир СтройСила